nedeľa 12. mája 2013

Bylinky v biokozmetike


Väčšina z nás si iste spomenie na nejakú situáciu,, kedy nám bylinky naozaj pomohli. Echinace na imunitu, ginseng na sústredenie, ginko biloba pre podporu pamäti, brusnice alebo serona pri problémoch s prostatou, zázvor pri zapchatých dutinách alebo nevoľnosti.

Bylinky sú pomerne častou prísadou, ktorú využíva aj biokozmetika. Hena pre farbenie, kostihoj pre svoje ukľudňujúce vlastnosti, praslička pre spevnenie, harmanček zvláčňuje a to ani nie je všetko, čo biokozmetika v podobe byliniek ponúka.

Skúmanie byliniek a ich použita odštartovali starobylé receptúry a ľudové liečiteľstvo. Súčastná veda sa o nich tiež snaží zistiť čo najviac. Bylinky by nemali patriť do alternatívnej liečby, sú to najkvalitnejšie lieky aké poznáme a biokozmetika je len jedným z dôkazov. Vlasová biokozmetika využíva napríklad tieto bylinky:
Bazalka je aromatická bylinka príbuzná mäte. Ukľudňuje a čistí, stimuluje pokožku. Je účinnou zložkou kondicionérov a rozčesávadiel. Niektorý tvrdia, že podporuje rast vlasov.

Bhiringaraj alebo latinsky eclipta alba sa v ajurvéde nazýva aj vládca vlasov, pretože podporuje ich rast. Používa sa v medikamentóznych olejoch a tvrdí sa o nej, že robí vlasy oveľa kvalitnejšími. Má tiež vracať farbu šedivejúcim vlasom a obnovovať rast pri plešatení alebo rednutí. Je to tonikum, má protizápalové a omladzujúce účinky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára