nedeľa 7. apríla 2013

Ako správne pracovať s bylinkami


Keď pracujete s bylinkami, mali by ste používať alebo úplne čerstvé, alebo veľmi kvalitné sušené. Biokozmetika nevylučuje ani nálevy alebo tinktúry.

Pokiaľ pracujete podľa receptu, a tam sa píše, že máte použiť sušené bylinky, môžete ich nahradiť trojnásobným množstvom čerstvých. Pokiaľ vyžaduje čerstvé, nahraďte ich pokojne tretinovým množstvom sušených bylín. Takto vaša domáca biokozmetika nestratí na kvalite.

Nálevy sú bylinkové čaje, ktoré sa pripravujú z listov a kvetov. Bylinky zalejte horúcou vodou, nádobu prikryte a nechajte lúhovať aspoň 20 minút. Potom zlejte. Na nálev používajte na 235ml 2 polievkové lyžice sušených bylín.

Odvary sú čaje pripravované z vláknitých častí rastlín. Korene, vetvičky alebo semená. Bylinky vložte do vody, prikryte a varte aspoň 10 minút na miernom plameni. Zlejte. Používajte na 235ml 2 polievkové lyžice sušených bylín.

Tinktúry sú silné bylinné extrakty, ktoré vznikajú lúhovním byliniek v alkohole, octe alebo glyceríne. Lúhovanie trvá jeden až dva mesiace. Každý deň nádobu šetrne prevracajte. Scedíme do tmavých nádob, pevne uzavrieme a skladujeme v chlade a temne. Dva diely byliniek, nadrobno nasekaných, čerstvých, sklenená nádoba, päť dielov základu zo zriedeného alkoholu z obilnín, 1:1 s destilovanou vodou.
Biokozmetika z tinktúr vydrží dlhšie ak sa správne skladuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára