sobota 17. augusta 2013

Pár slov o vitamínoch

Hovorí sa o nich na každom kroku. Keď ochorieme, lekári nám odporúčajú zájsť si do lekárne a kúpiť si ich. Keď sme zdraví, bombardujú nás informáciami o nich v médiách. Pomaly už všetko čo sa objaví v reklame ich obsahuje. Sú skutočne pre nás aj prínosné alebo je to celé len nafúknutá bublina?

Ak by sme mali vitamíny veľmi zjednodušene charakterizovať, tak by sme mohli povedať, že sú to látky, ktoré ľudské telo denne potrebuje, no nevie si ich samo vyrobiť a musí ich príjimať z iných zdrojov.

Ich hlavným zdrojom je potrava - to čo konzumujeme. Všeobecne platí, že čím je jedlo viac anorganické, tým menej ich obsahuje a skôr sú do neho pridávané dodatočne. Pod pojmom anorganická potrava máme na mysli všetko čo jeme, no nerastie v prírode. Naopak, organická potrava akou je hlavne: ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, obsahuje vitamíny vo veľkých množstvách vo forme, ktorá je pre ľudské telo ľahko využiteľná.

Kým umelými vitamínmi z lekárne sa vieme ľahko predávkovať, tými prírodnými v ovocí a zelenine sotva. Aj to dáva hneď odpoveď na otázku, ktoré z týchto vitamínov sú zdravšie a pre nás menej toxické.

Ďalší fakt, ktorý hovorí jasne za konzumáciu organickej stravy namiesto umelých vitamínov je ten, že sa ľudstvu ešte nepodarilo izolovať všetky existujúce vitamíny. Kým v lekárni nájdeme povedzme 20 druhov rôznych vitamínov, tie, ktoré sú zastúpené v ovocí a zelenine ich veselo svojim počtom prevyšujú.

Na záver sa naskytá otázka: oplatí sa vitamíny umelo dopĺnať cez tabletky a multivitamínové preparáty? Odpoveď znie: nie. Ak má človek jedálniček vyvážený a s prevažujúcou zložkou rôznorodej organickej potravy, tak dáva telu všetko čo potrebuje. Výnimku tvoria samozrejme ľudia s vážnymi ochoreniami, ktorí si nemôžu dovoliť zjesť určitý druh potravy a sú odkázaní na ich príjem v umelej forme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára