Ak by sme mali vitamíny veľmi zjednodušene charakterizovať, tak by sme mohli povedať, že sú to látky, ktoré ľudské telo denne potrebuje, no nevie si ich samo vyrobiť a musí ich príjimať z iných zdrojov.
Ich hlavným zdrojom je potrava - to čo konzumujeme. Všeobecne platí, že čím je jedlo viac anorganické, tým menej ich obsahuje a skôr sú do neho pridávané dodatočne. Pod pojmom anorganická potrava máme na mysli všetko čo jeme, no nerastie v prírode. Naopak, organická potrava akou je hlavne: ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, obsahuje vitamíny vo veľkých množstvách vo forme, ktorá je pre ľudské telo ľahko využiteľná.
Kým umelými vitamínmi z lekárne sa vieme ľahko predávkovať, tými prírodnými v ovocí a zelenine sotva. Aj to dáva hneď odpoveď na otázku, ktoré z týchto vitamínov sú zdravšie a pre nás menej toxické.
Ďalší fakt, ktorý hovorí jasne za konzumáciu organickej stravy namiesto umelých vitamínov je ten, že sa ľudstvu ešte nepodarilo izolovať všetky existujúce vitamíny. Kým v lekárni nájdeme povedzme 20 druhov rôznych vitamínov, tie, ktoré sú zastúpené v ovocí a zelenine ich veselo svojim počtom prevyšujú.
Na záver sa naskytá otázka: oplatí sa vitamíny umelo dopĺnať cez tabletky a multivitamínové preparáty? Odpoveď znie: nie. Ak má človek jedálniček vyvážený a s prevažujúcou zložkou rôznorodej organickej potravy, tak dáva telu všetko čo potrebuje. Výnimku tvoria samozrejme ľudia s vážnymi ochoreniami, ktorí si nemôžu dovoliť zjesť určitý druh potravy a sú odkázaní na ich príjem v umelej forme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára