streda 27. augusta 2014

Sušená syrovátka


Srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov alebo tvarohu. Jedná sa o žltozelenú kvapalinu, ktorej farba je daná mliečnym vitamínom lactoflavínom. Vyvážený nápoj Sušená srvátka, ktorý nezaťažuje organizmus, zaistí rýchle a súvislé zásobovanie všetkých orgánov potrebnými vitamínmi (C, E a skupiny B) a minerály (horčík, fosfor, vápnik, draslík, sodík a zinok).  Táto tekutina takmer neobsahuje tuky a soli, na druhej strane však obsahuje veľa kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov.
Srvátka prospieva metabolizmu, pretože čistí črevá a podporuje tvorbu črevnej mikroflóry. Vysoký obsah vitamínov skupiny B a vápnika má pozitívny vplyv na stavbu kostí a zubov. Draslík má jedinečný efekt pri celulitíde, pretože zbavuje organizmus škodlivých látok a súčasne zabezpečuje dostatočné množstvo tekutiny vo vnútri buniek. Bielkoviny obsiahnuté v srvátke sú ľahko stráviteľné a podieľa sa na stavbe svalov. 

Účinky srvátky sú mnohostranné. Pri vonkajšom použití skvele vyhladzuje pokožku. Reguluje jej pH hodnotu a stabilizuje kyslú ochranu povrchu tela. Pokožka je tak vyčistená veľmi jemne a šetrne. Ľudia s ekzematóznou pokožkou by minimálne jedenkrát týždenne mali užívať kúpeľ, ktorý je vhodný aj pre deti s atopickým či iným ekzémom. 

Srvátka sa používa tiež na bežné pitie ako srvátkový nápoj namiesto mlieka. Už len dva poháre denne zásobia organizmus potrebnými vitamínmi a minerálmi. Najlepšie chutí srvátka ľadovo vychladená alebo zmiešaná s čerstvými ovocnými či zeleninovými šťavami. 

Kedy Sušená srvátka pomáha: 

Pri vnútornom užívaní: 

• prispieva k odvádzaniu toxických látok z organizmu, 
• podporuje činnosť obličiek, 
• sušená srvátka upravuje metabolizmus, 
• znižuje hladinu cholesterolu, 
• obmedzuje zápaly žalúdka a čriev, 
• sušená srvátka je zdrojom dôležitých minerálov - preto je vhodná pre športovcov, 
• je nízkokalorickým nápojom aj potravinou - podporuje chudnutie, 
• odporúča sa ženám v čase tehotenstva - neznižuje hladinu vápnika a odvodňuje. 

Pri vonkajšom užívaní: 

• vďaka protizápalovému účinku je sušená srvátka vhodná na každodenné umývanie citlivej dermatóznej pleti, 
• napína, prekrvuje a vyhladzuje pokožku, 
• sušená srvátka reguluje pH pokožky - je preto vhodná do kúpeľov, 
• pri ekzémoch aj lupienke sa odporúča vonkajšie aj vnútorné užívanie. 

Srvátkový kúpeľ: pokožka bude hladká a hebká, keď do vane plnej vody primiešame 80 ml srvátky a v tejto zázračne ozdravujúcej kúpeli o teplote 36 ° C si minimálne 15 minút poležíte. 
Jemné ruky: ruky ponoríme do vlažnej srvátky na 10 minút, potom ich opláchneme. Bielkoviny v srvátke podporujú tvorbu kolagénu a tým pádom vyhladzujú pokožku. 
Hladká pleť: svieža a hladkú pleť budeme mať po aplikácii masky z troch lyžíc srvátkového prášku. Ten zmiešame s vlažnou vodou tak, aby vznikla kaša. Necháme 10 minút pôsobiť, potom opláchneme. 
Srvátkový nápoj (neperlivý): 10 g (1 polievkovú lyžicu) rozmiešajte v malom množstve vlažnej vody na kašičku, doplňte 1,5 až 2 dcl teplej vody. Pre studený nápoj použijeme mixér alebo šejker. Nápoj môžeme ľahko prisladiť ovocnými šťavami. 

Upozornenie: 
Doplnok stravy. Nevhodné pre výživu dojčiat do 12 mesiacov. Obsahuje laktózu a mliečne bielkoviny. Neobsahuje konzervačné látky. Skladujte pri teplote do 24 ° C a relatívnej vlhkosti do 70%. Po každom použití dôkladne uzatvorte vnútorný i vonkajší obal (zamedzíte tým tvrdnutiu zmesi). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára