štvrtok 28. augusta 2014

Zdravé semiačka - jedzte ich denne

Semienka dokážu predchádzať rakovine, pomáhajú chudnúť, chrániť srdce a majú množstvo ďalších zdravých benefitov. Pridajte ich do svojho jedálnička a vaše telo sa vám poďakuje!

Dodajú chuť všetkým druhom jedál - vareným, pečeným, surovým, slaným, sladkým, hodia sa do jogurtov, domácich fit tyčiniek a ďalších raw sladkostí. Niektoré sú vhodné dokonca i na zahustenie omáčok a polievok. Je ich naozaj veľa, preto vám predstavíme len pár z tých najzdravších. Je si z čoho vyberať!

Chia


Tieto malé semienka sú stále populárnejšie. Ich využitie je naozaj rozsiahle. Pridávať ich môžete do sladkých i slaných jedál. Okrem toho sú veľmi zdravé. Okrem bielkovín, minerálov, vápnika a vlákniny sú bohaté na antioxidanty. Dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi, znižujú bolesti kĺbov, podporujú zdravé srdce, pečeň a pomáhajú aj pri chudnutí. A to najcennejšie v chia, až 34% zdravých tukov, omega-3-mastných kyselín.

Sezamové semiačka


Obľúbené sú najmä v áziskej kuchyni a sú jednými z najstarších a najzdravších olejnín na svete. Sú bohaté na bielkoviny, vápnik, fosfor, zinok a vitamín B1. Ich konzumáciou si chránime pečeň a môžeme predchádzať vysokému krvnému tlaku.

Jadierka melóna


Malé čierne semienka sú zdrojom vitamínov B,E a A a tiež minerálov ako mangán, železo a horčík. Obsahujú esenciálnu aminokyselinu tryptodan, ktorá pomáha v boji s depresiou.

Granátové jablko


Sladké jadierka granátového jablka nemajú len výbornú chuť. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktorými chránia bunky nášho tela pred predčasným starnutím a tvorbou krvných zrazenín. Obzvlášť vysoký je v nich obsah polyfenolov, vitamínu C, draslíka a vlákniny. Vďaka živinám bránia kôrnateniu tepien, čím znižujú riziko vzniku aterosklerózy až o 30%.

Ľanové semiačka


Ľan sa pestuje už stáročia a jeho semiačka sú pre zdravotné výhody známe po celom svete. Už Hippocrates písal o ich účinkoch pri bolestiach brucha. Jeho najväčšie benefity plynú z najvyššieho obsahu fytoestrogénov nazývaných lignany. Lignany sa nachádzajú v šupke ľanových semien. Pozitívne účinky majú na celkový zdravotný stav organizmu. Pomáhajú pri akné, menopauze, osteoporóze, prostate, pri vypadávaní vlasov a znižujú i hladinu cukru v krvi.

Esenciálne mastné kyseliny v reakcii s ďalšími látkami, ktoré ľanové semiačka obsahujú, pomáhajú stabilizovať hladiny hormónov, znižovať riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty, podporujú zdravú funkciu čriev a prispievajú tiež k prevencii pred srdcovým infarktom a mozgovou mŕtvicou.

Najviac zdravotných výhod zo semiačok získate, ak ich podrvíte alebo pomeliete. Následne ich môžete pridať do jogurtu, ovsenej kaše, pečiva či smoothies.

Marhuľová protirakovinová B17


Horké marhuľové jadierka z vnútra marhuľovej kôstky sú veľmi výživné. Medzi najprospešnejšiu látku, ktorú obsahujú patrí amygdalín alebo vitamín B17. Ten dokáže predchádzať v tele vzniku rakovinových buniek. Extrakt z marhuľových jadierok sa preto v alternatívnej medicíne používa ako protirakovinová terapia.

Autor knihy o rakovine, Philip Day odporúča konzumáciu 5-10 marhuľových jadierok denne zdravému človeku. Chorý by sa mal postupne dostať na 30-50 jadierok počas celého dňa. Existujú dokonca teórie, ktoré tvrdia, že rakovina môže byť spôsobená i nedostatkom tohto vitamínu v tele človeka.

Slnečnicové semiačka


Vynikajúce slnečnicové semiačka pomáhajú v prevencii migrény, infarktu a mozgových príhod. Vďaka fytosterolom dokážu znížiť hladinu cholesterolu a tiež posilniť imunitu. Obsahujú vitamíny skupiny B, E, selén a ďalšie minerálne látky. Pre ženy sú prospešné obsahom kyseliny listovej. Vynikajúce sú i nasucho opražené slnečnicové semiačka, s ktorými posypete vaše krémové polievky.

Poklad z tekvice


Niektoré vedecké štúdie dokázali, že látky, ktoré obsahujú tekvicové semiačka dokážu zastaviť množenie rakovinových buniek v mužskej prostate. Obsahujú známe antioxidanty karotenoidy, ktoré podporujú imunitu. Sú bohaté na omega-3-mastné kyseliny, zinok a fytosteroly.

Dôležité!


Aby ste zo semiačok získali čo najviac zdravotných benefitov a výživných látok, konzumujte ich výhradne surové, nesolené, nesladené a hlavne nepražené! Niektoré môžu tepelnou úpravou produkovať toxíny nebezpečné pre náš organizmus. Organické semienka sú vynikajúcim obohatením našej stravy o hodnotné vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie prospešné živiny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára