štvrtok 28. augusta 2014

Biopotraviny neobsahujú antibiotiká ani zbytky rastových hormónov

Kuracie mäso je stále propagované ako ideálna zdravá potravina, vďaka ktorej budete zaručene štíhli. Niektoré reštaurácie dokonca nezmyselne ponúkajú šaláty s kuracím mäsom ako vegetariánske jedlo. Jeho obľúbenosť stále stúpa a len v Čechách sa za rok vykŕmi 100 miliónov kurčiat. V európskej únii až 4 miliardy. Neprekvapuje vás, že kilo kuracieho mäsa je dnes lacnejšie ako kilo kvalitnej zeleniny?

Fakty


"Moderné kurča" je tak vyšlachtené, že rastie dvakrát rýchlejšie ako jeho predchodca pred 50 rokmi. K tomu mu pomáha aj koncentrované neprirodzené krmivo. Úspora času znamená veľké ušetrenie nákladov. V roku 2007 dosahuje kurča hmotnosť na porážku za 35 dní, v ekologickom chove minimálne za 81 dní.

Okrem zemí EU je bežne dovolené pridávať do krmiva rastové hormóny, ktoré potom prechádzajú do mäsa a mlieka. Pôvodne to bolo povolené aj u nás. Neprirodzene rýchly rast kurčiat a brojlerov spôsobuje, že v závere ich krátkeho života ich neunesú vlastné nohy. Pre predstavu: je to ako keby desaťročné dieťa meralo vyše dvoch metrov a vážilo 150kg.

Neprirodzená strava, nemožnosť pohybu a nedostatok pobytu na čerstvom vzduchu je príčinou veľkej chorobnosti zvierat vo veľkochovoch. Trpia deformáciami končatín, zápalmi osrdečníka či pľúc. Preto zvieratá (najviac hydina a prasatá) často dostávajú antibiotiká a iné liečivá, ktoré - aj keď sú pred porážkou vysadené - môžu byť súčasťou aj vychvalovaného kuracieho mäsa. Samozrejme sa vyskytujú aj vo väčšine iných mäsových a mliečnych výrobkov.

Veľké množstvo antibiotík sa nepodáva len zvieratám, ale aj ľuďom. Dnes sa odhaduje, že len v USA sa vyrobí 18 000 ton antibiotík ročne. Ale príroda je vynaliezavá a ihneď vznikajú stále odolnejšie baktérie na ktoré sú bežné antibiotiká krátke.

Antibiotiká ničia v našom tele prirodzenú črevnú mikroflóru, a tým oslabujú imunitný systém. Vytvárajú priestor pre rôzne plesne v tele a znemožňujú vstrebávanie niektorých dôležitých vitamínov. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) varuje pred nebezpečím vzniku rezistencie na antibiotiká ľudí.

Čo môžeme urobiť my?

Nenúťte svojho lekára k predpísaniu antibiotík pri banálnych virózach. Keď ich potom budete potrebovať nemusia byť účinné. Vždy zvážte, či neexistuje iný spôsob liečby. Ak sa chcete vyhýbať aj nepriamo konzumovaným zbytkom antibiotík, obmedzte množstvo mäsa a mliečnych produktov, ktoré pochádzajú z veľkochovov.

Ak radi konzumujete mäso a mliečne výrobky, vyberajte si domáce výrobky alebo tie z ekologického poľnohospodárstva. Ak zviera na ekofarme ochorie, lieči sa napríklad homeopaticky. V prípade, že zviera muselo dostať syntetické lieky či antibiotiká, jeho mlieko, či mäso môže byť označené ako "biopotravina" až po uplinutí dvojnásobnej ochrannej lehoty, ako stanovuje výrobca lieku.

Ak nemáte možnosť kupovať mäso a hydinu z dediny či z ekofarmy, kupujte len mäso s jasne označeným pôvodom. V obchodoch sa totiž môžete stretnúť aj s kuratami, ktoré sú dovážané z Ázie, kde sa bežne používajú nebezpečné rastové hormóny. Bohužiaľ platí, že tieto kurčatá bývajú aj najlacnejšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára