piatok 29. augusta 2014

Potraviny po ktorých sa chudne

Zjedzte denne aspoň tri mliečne produkty a pite mlieko. Pitie mlieka sa odporúča najmä po posilňovaní. Zvýši sa odbúravanie tuku a posilňovanie svalovej hmoty.

Vápnik

Je všeobecne známe, že vápnik je dobrý pre kosti. Ale už menej známe je, že zároveň dokáže krotiť pocit hladu. Ľudia s nízkym príjmom vápnika majú obvykle väčší objem telesného tuku a horšie ovládajú chuť k jedlu. Ženy do 50 rokov a muži do 70 rokov by mali denne prijať 1000mg vápnika, tí starší až 1200 mg. Mliečne výrobky sú nielen skvelým zdrojom vápnika, ale vápnik prijatý v tejto podobe pôsobí oveľa účinnejšie ako v inej forme. Predpokladá sa, že to posilňujú ďalšie zložky mliečnych výrobkov. Zjedzte denne aspoň tri mliečne produkty a pite mlieko. Pitie mlieka sa odporúča najmä po posilňovaní. Zvýši sa odbúravanie tuku a posilňovanie svalovej hmoty.

Tukožrúti: zelenina, jogurt, mlieko, paraorechy, parmezán, feta, ementál, mozzarella. 

Kokosový olej

Nasýtené tuky obyčajne nemajú dobrú povesť. Napriek tomu je u jeden, ktorý by ste si mali dopriať – kokosový olej. Štúdia odhalila, že s ženami, trpiacimi brušnou obezitou, dokázal divy. Kokosový olej zmenšuje obvod pásu, zvyšuje podiel dobrého HDL cholesterolu a znižuje hodnoty zlého. 

Bielkoviny

Bielkoviny sú úžasné. Pomáhajú k zdravšej a krajšej pleti, vlasom, nechtom, kostiam i svalom. A rovnako úžasne pomáhajú aj pri chudnutí. Proteíny umocňujú pocit sýtosti a podporujú spaľovanie kalórií tesne po jedle. Takže sa odporúča jesť bielkoviny, a to najmä na večeru. Denný príjem bielkovín má byť okolo 40g pre ženy, 56 g pre mužov. 

Tukožrúti: fazuľa, orechy, mäso, šošovica, hydina, ryby a plody mora, vajcia. 

Med a kakao

Z lekárskeho hľadiska je kakao správnou voľnou ako prevencia pri srdcovo-cievných chorobách, jeho látky umožňujú zníženie krvného tlaku a blahodarne pôsobí aj pri stresových situáciách.
Med je prírodné sladidlo a má overenú schopnosť redukovať váhový prírastok a množstvo telesného tuku. Pripočítajte si aj jeho antibakteriálne, antivirotické a antiplesňové účinky, med má širokú škálu dobrého využitia. Taktiež dokáže zlepšiť hladinu krvného cukru a účinne tlmí kašeľ. 

Kakao dokáže chrániť nervy pred poranením a zápalom a kožu chráni pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia. Taktiež dopriava pocit sýtosti a zlepšuje náladu. Obsahuje mnoho antioxidantov a môžete ho nájsť aj v horkej čokoláde, ktorá však musí byť kvalitná. 

Vláknina a ocot

Šalát je zdrojom železa a kyseliny listovej. Povzbudzuje trávenie a činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce.
Jedlo by ste mali odštartovať šalátom, pretože zaženiete tak najväčší hlad a neprejete sa. Šaláty sú bohatým zdrojom vlákniny, najmä listový šalát, mrkva, rajčiny...Vláknina dopraje pocit sýtosti a prospieva aj tomu, aby naše črevá pracovali, hýbali sa. 

Ocot znižuje glykemické účinky jedla, teda hladiny krvi po jedle nestúpa tak rýchlo. Ocot pôsobí aj preventívne proti ukladaniu tuku. Vláknina aj ocot, či už zvlášť alebo spolu, vždy skrotia váš apetít a spustia kontrolu spaľovania tuku. 

Tukožrúti: pekanové orechy, artičoky, reďkovka, listový šalát, maliny, ovos, strukoviny. 

Vitamín C

Vitamín C je uznávaný najmä ako antioxidant a veľký pomocník pri nachladnutí a nádche. Ale pomáha veľmi aj pri chudnutí. Ľudia s nedostatkom vitamínu C majú zvýšenú pravdepodobnosť nadváhy ako ľudia s dostatočným príjmom. 

Denná dávka vitamínu C pre ženy je 75mg, pre mužov 90mg.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára