štvrtok 28. augusta 2014

Kokosové maslo vs. kokosový olej

Kokosové maslo je výživnejšie ako kokosový olej, posilňuje štruktúru poškodených vlasov, zvlhčuje vlasové folikuly.

Rozdiel medzi kokosovým maslom a kokosovým olejom je v obsahu vlákniny. Možno si myslíte, že ide o rovnaký produkt, ale odlišnosť spočíva aj v procese výroby. Kokosový olej sa získava z dužiny zrelého kokosu lisovaním. Kokosové maslo sa vyrába mletím dužiny do smotanovej konzistencie. Svojou konzistenciou pripomína šľahačku. Obsahuje približne 65% oleja. Chuť je výraznejšia, plnšia. Obsahuje bielkoviny, vitamíny, enzýmy, minerály. 

Organicky za studena lisované kokosové maslo si zachováva všetky svoje výživové vlastnosti, vitamíny a enzýmy. Kvalitné maslá neobsahujú žiadne arómy ani bieliace prísady. Ide o čistý produkt. Kokosové maslo je mimoriadne vhodné na ošetrovanie pokožky. Odstraňuje odumreté bunky, dodáva telu potrebnú vlhkosť, udržiava pokožku jemnú a hladkú. Preniká hlboko do pokožky a posilňuje podkožné tkanivo. Pomáha hojiť rany a odstraňovať jazvy. Kokosové maslo je výživnejšie ako kokosový olej, posilňuje štruktúru poškodených vlasov, zvlhčuje vlasové folikuly. 

Maslo vmasírujme do vlasov a nechajme pôsobiť hodinu. Následne umyjeme vodou. Kokosové maslo má ochladzujúce účinky a je vhodné po opaľovaní. Odstraňuje make up, po zmiešaní so soľou vznikne píling. Pokožku čistí od odumretých buniek a zároveň vyživuje. Kokosové maslo je vhodné aj ako náhrada zubnej pasty, pomáha v boji proti paradentóze, odstraňuje zubný povlak, má bieliace účinky. 

Kokosová zubná pasta

Zmiešajte kokosové maslo s jedlou sódou, alebo kurkumou. Môže sa pridať tekutá stévia, xylitol, prípadne mätový olej. 

Kokosové maslo a zdravie

Obsahuje kyselinu laurovú (44%) a kyselinu myristovú (17%). Kokosové maslo a olej obsahujú zdravé, stredne nasýtené triacylglyceroly, ktoré sú stavebným prvkom každej bunky. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. 

Triacylglyceroly sú chemickou formou, v ktorej existuje väčšina tukov v jedle ako aj v tele. Sú tiež prítomné v krvnej plazme a – v spojení s cholesterolom –tvoria aj plazmové lipidy. Triacylglyceroly v plazme pochádzajú z tukov v našej strave, alebo sa v tele vytvárajú z iných zdrojov energie, ako sú napr. karbohydráty. Kyselina laurová, ktorá sa nachádza aj v materskom mlieku, pomáha posilňovať imunitu, ničí baktérie, vírusy. Podporuje vstrebávanie vápnika, ničí kvasinky. Kyselina kaprylová má výborné antimykotické účinky. 

Domáce kokosové maslo

Najvhodnejšie je použiť raw produkty, v ktorých sa kvôli šetrnému spracovaniu do 42 stupňov zachovávajú všetky enzýmy, vitamíny a minerály.
250 gramov strúhaného kokosu
1 lyžica kokosového oleja
1 lyžica vanilkového extraktu
štipka soli 

Všetky ingrediencie vložte do výkonného mixéru a rozmixujte na najvyšších otáčkach dohladka. Trvá to približne 5 minút. Mixér nechajte viackrát oddýchnuť. Takéto kokosové maslo je vhodné na varenie, pečenie, odličovanie, pleťový a telový krém... Maslo skladujeme v chladničke. 

Zdravá šľahačka

3/4 hrnčeka nepražených kešu orechov (namočené do vody na cca 3 - 7 hodín a prepláchnuté)
1/4 hrnčeka roztopeného kokosového masla
1-2 polievkové lyžice sladidla (xylitol, kokosový cukor, agáve)
1/4 hrnčeka vody 

Všetko spolu pomixujeme a dáme vychladiť. Podávame s ovocím. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára